Sport en ondergewicht


Sport en ondergewicht

Dat overgewicht niet alleen een belemmerende factor kan zijn bij sporters weet Dennis Tuinman als geen ander. Jarenlang wilde hij juist niets liever dan aankomen. Zijn ondergewicht zorgde er namelijk vaak voor dat hij niet optimaal kon presteren als mountainbiker en wielrenner. Hij was vaak ziek en herstelde slecht. Een meerdaagse mountainbike wedstrijd op zijn bucket list was voor hem de druppel om zijn voeding eens goed onder de loep te nemen. Hier zijn verhaal:

sporter en ondergewicht, sport en ondergewicht, ondergewicht, sport, sportvoeding en ondergewicht, sportvoeding, sportdiëtist, diëtist, gezond aankomen, sport en gezond aankomen“Mijn naam is Dennis Tuinman en ik ben al heel wat jaren aan het worstelen met ondergewicht. Ik vind mountainbiken en wielrennen onwijs tof en doe dit dan ook graag. De laatste jaren ging dat eigenlijk veel minder goed dan ik zou willen omdat ik veel sukkelde met mijn gezondheid en herstel. In het ziekenhuis is veel onderzoek verricht maar daar kwam nooit écht wat uit.

Op het Beukers Bike Weekend heb ik een lichaamssamenstellingsmeting laten doen. Daar kwam uit dat ik “ernstig ondergewicht” had. Ik ben 1,77 m en woog toen 52 kilo (BMI=16). Mijn vetpercentage was 4%.

Louise wilde me graag helpen met het toewerken naar een gezond gewicht. Samen hebben we gekeken naar mijn eetgewoontes op normale dagen en op dagen waarop ik een wedstrijd heb of train. Ik heb veel geleerd over een gezonde basisvoeding maar ook over sportvoeding. Eigenlijk 2 vliegen in een klap! Het advies was om meer eiwit-, en energierijk eten en drinken te nemen wat wel gezond is. Ik eet nu bijvoorbeeld  meer kwark.

Inmiddels zijn we 2 maanden verder en is mijn gewicht met 4 kilo toegenomen (BMI 17.9). Nu heb ik geen ‘ernstig ondergewicht’ meer maar ‘ondergewicht. Ik merk al veel verschil op de fiets. Ik heb meer energie, kan beter tegen de kou en ook ben ik minder vaak ziek.

Mijn grootste uitdaging is nu om deze waardes vast te houden.

Groetjes Dennis Tuinman”

 

GROOT in de praktijk | Diëtistepraktijk Louise Groot, Dwingel 3, 1648 JM DE GOORN | 06-11256261 | info@dietistepraktijklouisegroot.nl