Mountainbiken en Voeding


Mountainbiken en voeding

mountainbiken en voeding, mountainbike, ammoniaklucht sporten, ammoniak, sport, ammoniakgeur sporten, verbranding eiwitten, sportvoeding, louise groot, sportdiëtist louise groot, sportdiëtist, dietist noord holland, Noord Holland, Noord-Holland, diëtist, diëtistenpraktijk Louise Groot, Lambertschaag, fietsen, verbeteren sportprestaties, harder fietsen voeding, voeding, harder fietsenMijn naam is Aart van Vuure en ik ben een fanatieke sporter.Van jongs af aan speel ik voetbal en sinds mijn 16de combineer ik dat met fietsen (mountainbike/racefiets) en krachttraining. Gemiddeld sport ik vijf à zes dagen per week. Door de combinatie van sporten en het werken in onregelmatigheidsdienst is het vaak lastig om op geplande tijden te trainen en te eten.

Ammoniaklucht na het sporten

Deze winter heb ik erg veel fietstrainingen gedaan en wat me opviel was dat ik op de fiets best vaak een leeg gevoel had. Wat ik ook merkte was een vreselijke ammoniakgeur wanneer ik mijn onder shirt uittrok na een fietsrit of voetbaltraining. Zelfs zo erg dat ik er af en toe bijna misselijk van werd! Ik ben toen achter de tablet gedoken en via Google kwam ik er al best snel achter dat die verschijnselen niet echt goed voor je zijn! Waar het globaal op neerkwam was dat ik tijdens trainingen eiwitten aan het verbranden was, feitelijk  mijn eigen spiermassa!

Ammoniakgeur wordt veroorzaakt door de verbranding amminozuren. In eerste instantie zal het lichaam altijd eerst koolhydraten als primaire brandstof willen gebruiken, maar wanneer de opslag van deze energiebron(glycogeenvoorraad) is uitgeput,  zal het overgaan op de verbranding van aminozuren en vetten. Vooral wanneer de intensiteit van de sportactiviteit hoog blijft zal het lichaam aminozuren gaan gebruiken als energie. Bij lage intensiteit zal dit eerder vet zijn.

Eye opener

Ik wist dus dat ik iets moest gaan veranderen. Ik train natuurlijk om beter te worden voor wedstrijden en ook niet onbelangrijk omdat ik het leuk vindt. Maar op deze manier ging het dus niet goed. Zodoende heb ik Louise om advies gevraagd. Samen hebben we eerst globaal gekeken wat ik normaal aan voeding naar binnen werk. Daarna legde ze me stap voor stap de basisbegrippen van sportvoeding duidelijk uit. Hoewel ik altijd al gezond probeerde te eten kwamen hier toch veel punten naar voren die ik niet wist en die absoluut voor verbetering vatbaar waren.Vooral het begrip basisvoeding was een eye opener voor mij!

Bijhouden in App

Naar aanleiding van mijn klachten kreeg ik adviezen mee om gelijk toe te passen. We spraken af dat ik via een app elke dag precies moest bijhouden wat en wanneer ik iets at of dronk. Ik ben daar gelijk mee aan de gang gegaan. De eerste adviezen bracht ik gelijk in de praktijk. Door goed te plannen wat, hoeveel en wanneer ik ging eten en drinken merkte ik tijdens trainingen al meteen verschil. Ik voelde ik me een stuk beter, had langer energie en de smerige ammoniakgeur na het sporten was helemaal weg!

sportvoeding, sport, voeding, mountainibken, ammoniaklucht, ammoniak, ammoniakgeur, stinken naar ammoniak, mountainbike voeding, duursport voeding, duursport, sportdiëtist, diëtistepraktijk Louise Groot, Louise Groot, Diëtist westfriesland, westfriesland, hoorn, medemblik, opmeer, koggenland, avenhorn, dietistNooit te oud om te leren..

Van Louise kreeg ik na ongeveer anderhalve week een uitgebreid voedingsadvies. Op zich at ik wel goed en kreeg ik voldoende binnen alleen de tijdstippen wanneer ik bepaalde dingen at of dronk moesten anders en beter.Ik gebruik nu de voedingsadviezen een aantal weken en ik voel me er prima bij. Mijn prestaties tijdens voetbalwedstrijden en mountainbikewedstrijden zijn merkbaar verbeterd. Ik ben blij dat ik om advies heb gevraagd. Zo zie je dat na jarenlange sportervaring en dingen op een bepaalde manier doen het toch anders en in dit geval beter kan waardoor de prestaties ook nog eens verbeteren!

Conclusie is dat ik van mijn klachten af ben en mijn prestaties merkbaar zijn verbeterd!

Thanks Louise!!

Aart van Vuure

GROOT in de praktijk | Diëtistepraktijk Louise Groot, Dwingel 3, 1648 JM DE GOORN | 06-11256261 | info@dietistepraktijklouisegroot.nl